subota, 31. kolovoza 2013.

Operacija " PROBOJ "

Operacija " PROBOJ " - operacija u organizaciji KOS-a kojoj je cilj naoružavanje Srba na prostorima RH i BiH. Jedan od glavnih ljudi u operaciji je Čedo Knežević za područje Banovine, Korduna i dijela Like, te bihaćke regije, odakle je, iz kuće pored bihaćkog aerodroma, tzv. " Lovačkoj kući " ili " Vikendici ", vodio sve aktivnosti. Preko organizirane agenturne mreže, a uz posredstvo još jedne grupe KOS-a, velike količine oružja i opreme otpremale su se u istočnu Slavoniju, poglavito prema Arkanovim jednicama.
U samim tim transferima oružja i opreme, ubirao se ogroman novac preprodajom dijela oružja na crnom tržištu, posebno u istočnoj Slavoniji na područjima pod apsolutnom kontrolom Arkana i njegovih jedinica, popularno zvanom području " Arkansas ".
U cijelu priču su uključeni i " Beli orlovi ", na čelu kojih je Jović, a ta grupa se pojavljuje na različitim mjestima ovisno o naredbi i sudjeluje u raspodjeli naoružanja Srbima.
Grupa oficira zadužena za ovu operaciju, provodila je većinu aktivnosti u potpunoj konspirativnosti bez vođenja detaljnih evidencija. Glavnu evidenciju za " Bihaćku skupinu " vodio je Čedo Knežević, koji je redovito podnosio izvjeća na dva mjesta. U UB ( Uprava Bezbednosti - uprava KOS-a ) SSNO, gen. Aci Vasiljeviću i OB ( Organ Bezbednosti - KOS ) RV i PVO Rakočeviću.
Ova operacija ide u dva smjera. Jedan je očigledno naoružavanje srpskog življa na teritoriju Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je potpuno suprotno upornim tvrdnjama JNA, barem u tim vremenima. Taj dio je dao dodatni zanos Srbima na ovim prostorima, koji su kroz taj čin, isčitali jasnu i nedvosmislenu podršku JNA u svojim nastojanjima odcjepljenja dijela teritorija Hrvatske, što će se kasnije pokazati kobnom odlukom.
Drugi smjer je očigledna trgovina oružjem na crnom tržištu od strane organiziranih grupa, poglavito iz redova KOS-a. Radi se isključivo o visoko rangiranim oficirima JNA, zaposlenima na poslovima OB pa čak i UB4 SSNO. Sve to govori opet o stvarnim nakanama pro srpski orjentiranih pojedinaca i grupa unutar JNA, kojima je u biti jedino stalo do bogaćenja pod novonastalim okolnostima.
1KOG - Kontra-obavještajna grupa: ustrojstveno manja jedinica operativaca unutar KOS-a, raspoređena po mjestima u SFRJ. Unutar sustava razlikujemo detašman kao manju cjelinu koja je direktno odgovorna armijskom KOG-u
2CK SKH - Centralni komitet saveza komunista Hrvatske: vrhovno tijelo saveza komunista na republičkoj razini
3OB - Organ bezbednosti: sigurnosna služba unutar JNA, direktno odgovorna UB SSNO-a
4UB - Uprava bezbednosti : najviše tijelo sigurnosne službe JNA, unutar SSNO-a

Nema komentara:

Objavi komentar