subota, 31. kolovoza 2013.

KOS: Titova omiljena služba

Do početka 90-ih u bivšoj Jugoslaviji vrlo se malo znalo o radu i metodama djelovanja Kontraobavještajne službe JNA (KOS-a). Zbog tajnosti rada svih tajnih službi, uloga i važnost KOS-a prilično su se mistificirali, ali je nepobitna činjenica da je KOS 80-ih i tijekom Domovinskog rata pokušao sve da spasi Jugoslaviju. Pokazalo se to na primjerima njegovih tajnih operacija u Sloveniji i Hrvatskoj. Afera "Janša", snimanje ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca, potom akcija prisluškivanja i tajnog snimanja generala Martina Špegelja o naoružavanju hrvatskih postrojbi, sudjelovanje tima "Opera" iz sastava KOS-a Ratnog zrakoplovstva JNA u psihološko-propagandnoj aktivnosti protiv Hrvatske - samo su dio poznatih operacija KOS-a početkom 90-ih godina. KOS je nastao iz Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA-e), utemeljenog još 1944. odlukom Josipa Broza Tita. Prethodnica KOS-a bio je 3. Odsjek OZNA-e, koji je radio na zaštiti oružanih snaga nove Jugoslavije i bavio se protuobavještajnim poslovima za potrebe JNA. KOS je službeno utemeljen 13. ožujka 1946., nakon donošenja Ustava FNRJ i ukidanja 3. Odsjeka OZNA-e. Prvi šef te službe bio je pukovnik Jeftimije Šašić, zamjenik načelnika OZNA-e Aleksandra Rankovića i šef OZNA-ina 3. Odsjeka. Od svog nastanka pa do raspada Jugoslavije KOS je imao zadatak štititi JNA od obavještajnih, psihološko-propagandnih i terorističkih aktivnosti vanjskog i unutarnjeg neprijatelja. KOS je zapravo bio politička policija unutar JNA, jer mu je temeljna politička uloga bila jedinstvo i očuvanje partijskih ciljeva u svim vojnim strukturama te otkrivanje svih onih u JNA koji su odstupali od takvih ciljeva.

U prvim godinama svog djelovanja sudjelovao je u otkrivanju, hvatanju i egzekucijama zaostalih četničkih i ustaških skupina nakon Drugog svjetskog rata, a najcjenjeniji uspjesi službe u to vrijeme bili su uhićenje četničkog vođe Draže Mihailovića, Keserovića i ostalih četničkih zapovjednika te razbijanje ustaških skupina Ljube Miloša, Kavrana i Vrbana. KOS se obračunavao sa svima onima koji su prihvaćali Rezoluciju Informbiroa, s dezerterima koji su izbjegavali služenje vojne obveze, i pomno prikupljao informacije za dosjee svih vojnih osoba, časnika i dočasnika, kao i građana koji su na bilo koji način kontaktirali sa strancima. Prema Titovoj zapovijedi od 13. ožujka 1946., KOS je u svom sastavu imao odjeljenja, s načelnikom, pomoćnicima i referentima, za Ratnu mornaricu, Ratno zrakoplovstvo i Korpus narodne obrane. Dvije godine poslije osnovana su odjeljenja za vojnu industriju i brodogradnju te za vojno građevinarstvo. Poslove sigurnosti početkom 50-ih preuzeli su Aleksandar Ranković, tadašnji potpredsjednik vlade i ministar policije, Ivan Gošnjak kao ministar obrane i Antun Vratuša iz Ministarstva vanjskih poslova. Posljedica takve tihe decentralizacije bila je i sve slabija suradnja između službi sigurnosti. KOS je centraliziran u jednu vojnu službu sigurnosti po uzoru na sovjetski KGB, a UDBA se pokušavala decentralizirati s federalne na republičke razine. Bez obzira na to što je KOS 50-ih godina počeo stvarati svoje prve škole za obuku u Kaštelama pokraj Splita, služba sigurnosti u JNA i dalje je bila u suštini ideološka i birokratska institucija sovjetskog tipa.

Najveći problem bili su upravo kadrovi unutar KOS-a. Više od 70 posto zaposlenih imali su nedovoljnu stručnu vojnu spremu za takve poslove. Najviše znanje bilo im je ratno iskustvo, pa su u JNA održavani ubrzani kontraobavještajni i obavještajni tečajevi, a dio kadrova preuziman je od strane UDBA-e. KOS je početkom 50-ih imao približno pet tisuća kontraobavještajaca. Najbrojniji su bili srpski kadrovi, oko 50 posto, petinu su činili Hrvati, a desetinu Slovenci. Od utemeljenja KOS-a njime je izravno rukovodio pomoćnik ministra obrane, koji je istodobno bio i član CK KPJ, odnosno čelni čovjek Komunističke partije u oružanim snagama. Čelnici KOS-a hijerarhijski su bili izravno podređeni ministrima obrane. Do 1953. to je bio Josip Broz Tito, a potom do 1967. general Ivan Gošnjak. Generali Ivan Gošnjak, Jeftimije Šašić i Milan Žeželj trideset godina bili su najvjerniji Titovi vojnici i za to su mu vrijeme spasili život dvadeset i tri puta. Poslije dvadesetak godina vođenja KOS-a, na mjesto generala Šašića 1963. došao je general Ivan Mišković zvani Brk, čiji je zamjenik bio pukovnik Stjepan Domankušić. Obojica su bili Slavonci i vodili su KOS sljedećih desetak godina do 1971. Tako je u KOS-u stvoren slavonski sindrom. Ivan Mišković rođen je u Puli 1920., ali je studirao pravo u Zagrebu i dizao ustanak u Slavonskom Brodu. U tom gradu rođen je treći načelnik KOS-a, Miškovićev nasljednik i njegov dugogodišnji zamjenik Stjepan Domankušić, koji je prije Drugog svjetskog rata studirao matematiku. Uzme li se u obzir da je i prvi načelnik KOS-a general Šašić iz Novske, onda je razumljivo da su srpski kadrovi unutar JNA smatrali KOS slavonskom utvrdom iza koje je stajao Titov visokopozicionirani suradnik Ivan Stevo Krajačić. Godinu dana trajao je mandat četvrtog načelnika KOS-a Branislava Joksovića, a peti šef bio je zagrebački kadar general Dane Ćuić, potom Šibenčanin general Jere Grubešić, koji je 12 godina proveo u Upravi sigurnosti JNA, penjući se hijerarhijski do vrha. Bio je toliko utjecajan da je njegov nasljednik general Ilija Ćeranić držao njegovu sliku na radnom stolu.

Ćeranić je bio Srbin, rođen u Han Pijesku, koji je vojnu karijeru gradio u Hrvatskoj. General Marko Negovanović došao je na čelo KOS-a sredinom osamdesetih, uoči raspada Jugoslavije i ratnih sukoba čelno mjesto prvog kontraobavještajca preuzima general Aleksandar Vasiljević, a potom u devedesetima dolaze Nedeljko Bošković i Aleksandar Dimitrijević. Često se može čuti da je KOS bio i ostao samo sigurnosni servis JNA i države. Međutim, njegov utjecaj bio je mnogo veći. KOS je, naime, svoj ugled i moć posebno izgradio zahvaljujući bliskošću s Titom. Bilo je poznato da je Tito najviše povjerenja imao u JNA pa je tako i zapovjedio da se o njegovoj sigurnosti i zaštiti najvećih državnih tajni brine vojska. KOS je pod vodstvom generala Šašića kopao tajne tunele od Belog Dvora do Dunava, i to u vrijeme najvećih pritisaka iz Moskve. Njima bi, kako je bilo planirano, u slučaju ulaska Rusa u Beograd Tito mogao pobjeći do rijeke, a zatim brodicom do Bosne i Hercegovine. Novi Titov stožer KOS je gradio u tajnom skrovištu sarajevskog predgrađa Ilidže. Poslije su KOS-ovci podignuli Titu tajna skloništa i zapovjedništva u Kočevskom Rogu, Kuparima i na Kopaoniku.

Ni jedan radnik, čak ni vojno lice, nije mogao prići Titu bez odobrenja KOS-a. Sredinom 50-ih izbile su masovne studentske demonstracije zbog povećanja cijena smještaja i hrane u domovima. Studenti su krenuli prema središtu Beograda pa je Gardijska jedinica KOS-a, koju je vodio pukovnik Anđelko Valter, morala spriječiti njihov proboj. Kako je u to vrijeme bilo sve više seljačkih štrajkova i demonstracija koje su ugrožavale sigurnost vojnih objekata, pokazalo se da vojska nema oružane formacije za očuvanje vlastitog, kao ni javnog reda i mira. Novi neprijatelji JNA bili su razni vjernici, povratnici iz inozemstva, dezerteri i strani špijuni. KOS je za pet godina otkrio 170 stranih agenata, među kojima je bilo i 30-ak povratnika iz inozemstva. U takvim okolnostima vojni i i državni vrh odlučili su proširiti djelovanje KOS-a. Titovom odlukom od 23. ožujka 1955. KOS JNA preimenovan je i reorganiziran u Upravu sigurnosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu. Iste godine formirana je i Vojna policija u sklopu iste Uprave. Prema odluci iz 1955., precizirana je nova KOS-ova ovlast: "kontraobavještajna zaštita komandi i jedinica, ustanova JNA i namjenske proizvodnje za oružane snage; otkrivanje djelatnosti unutrašnjeg neprijatelja u strukturama Armije; borba protiv težih slučajeva pokušaja razbijanja moralno-političkog jedinstva u JNA; zaštita tajnosti u komandama i ustanovama kroz raspodjelu obveza i zadataka s organima vojnog i političkog rukovođenja".

To je značilo daljnje jačanje KOS-a, ali i širenje njegovih ovlasti i suradnje s MUP-om. Bilo je to vrijeme bliskih odnosa između ministra obrane generala Ivana Gošnjaka i potpredsjednika vlade i šefa policije Aleksandra Rankovića, koje se smatralo najpovjerljivijim Titovim suradnicima. Početkom 60-ih dolazi do sukoba između Rankovića s jedne, te Edvarda Kardelja i Vladimira Bakarića s druge strane. Ranković je htio da na čelu službi budu izrazito projugoslavenski i prosrpski kadrovi, dok su Kardelj i Bakarić zahtijevali ravnopravnost u kadroviranju u ključnim ministarstvima obrane i policije. Stoga je za šefa UDBA-e prošao Edo Brajnik, koji je smijenio Ćeću Stefanovića, a Šašićev zamjenik načelnika KOS-a postao je pukovnik Ivan Mišković-Brk. Sukob je kulminirao Brijunskim plenumom, na kojem je Ranković politički umro jer je prisluškivao Tita. Upravo je Ivan Mišković bio na čelu Tehničke komisije KOS-a koja je trebala utvrditi je li prisluškivanja uistinu bilo, a nekako u isto vrijeme njegov brat Milan Mišković postao je ministar policije umjesto Rankovića. KOS je 1966. ušao u fazu smanjenja broja zaposlenika, što je trajalo do 1970., kada su tu službu napustila 264 časnika, na raspolaganje je stavljen 51, a umirovljena su 184 časnika. Prema ocjenama samog Tita i CK KPJ, tvrdilo se da je Jugoslavija beskonfliktno društvo i da u njemu treba prigušiti djelovanje tajnih službi, pa i KOS-a. Tada je došlo do deprofesionalizacije KOS-a, velik dio kosovaca napustio je službu.

Bez obzira na smjernice, u to vrijeme KOS je s oko dvije tisuće stalno zaposlenih postao izrazito ofenzivna služba uključena u slamanje hrvatskog proljeća, osobito na području Siska. Približno 77 posto njegova sastava činila je operativa, a samo 23 posto administrativni aparat i čelništvo. Polovica zaposlenih bili su školovani i stručni časnici. Kadrovi su bili iskusni, ali i prestari, jer je čak njih 38 posto bilo spremno za umirovljenje. Za KOS su 70-ih godina glavni neprijatelji bili liberali, anarholiberali, ultraljevičari, pripadnici studentskih pokreta, crkvenjaci, intelektualci i strani špijuni. Osamdesetih godina dogodile su se ozbiljne promjene odlaskom Tita s političke scene i početkom sukoba na Kosovu. Kosovski nemiri stavili su KOS pred jedan drugi problem, a to je uporaba sile prema vlastitom stanovništvu.

Tada je na čelu KOS-a bio Jere Grubešić. Samo u godinu dana broj zabilježenih ispada i napada na JNA uvećan je pet puta. Od 1981.-'85., kada je na čelu Uprave sigurnosti bio general Jere Grubešić, u JNA je pokrenuto 305 postupaka protiv djelatnih vojnih osoba albanske nacionalnosti. Bili su to uglavnom vojnici. Istodobno, na optuženičkoj klupi našlo se 49 vojnika hrvatske, 38 srpske, 9 slovenske i 8 bošnjačke nacionalnosti. General-potpukovnik Jere Grubešić bio je pripadnik stare garde. Rođen je 1924. kod Šibenika, sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu od 1942. Bio je komesar čete, a zatim časnik za sigurnost, zamjenik načelnika i konačno načelnik KOS-a. Umirovljen je 1986. Jedna od najvećih tragedija u vojarnama JNA dogodila se 1987., kada je u paraćinskoj vojarni Aziz Keljmendi ubio četvoricu, a ranio šestoricu vojnika. KOS nikad nije preuzeo odgovornost za tragediju, premda su neki dužnosnici izjavljivali da se tragedija dogodila jer nije na vrijeme uspostavljena nikakva povjerljiva veza s vojnicima albanske nacionalnosti. Na poljuljano sigurnosno stanje u JNA utjecale su sve češće krađe oružja i opreme, dezerterstva, odbijanje služenja vojnog roka iz vjerskih razloga, kao i odavanje tajni. Uoči ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije KOS se prvi našao na udaru slovenskih i hrvatskih medija. U Hrvatskoj je objavljen popis suradnika KOS-a s područja Siska, a u Sloveniji je nešto prije krenula velika afera "Janša". Ministar obrane Branko Mamula doznao je od Staneta Dolanca 1988. da u ljubljanskom vojnom zapovjedništvu navodno postoji špijun i da o tome sve zna SDB Slovenije. Mamula je poslao u Ljubljanu pukovnika KOS-a Aleksandra Vasiljevića, gdje mu je Ivan Eržen, šef SDB-a, rekao da referent općenarodne obrane Janez Janša u svom stolu poduzeća "Mikorad" drži strogo povjerljive dokumente koje namjerava predati stranim obavještajnim službama. Janša je bio uhićen na poslu, oficiri KOS-a istrgnuli su mu telefonsku slušalicu iz ruku kako ne bi mogao nazvati odvjetnika. Prije Janšina uhićenja u Sloveniji se slučajno ili ne pojavilo mnogo negativnih tekstova i reportaža o JNA. Tako je objavljeno da su vojnici gradili vilu admirala Mamule u Opatiji. Pisalo se o radu KOS-a i jugoslavenskoj zaradi na prodaji oružja. U Ljubljani je pukovnik Vasiljević odmah zapovjedio otvaranje istrage koju je vodio pukovnik Živko Mazić i koji je u ožujku 1988. ustvrdio da je Janez Janša doista imao fotokopiju zapovjedi zapovjednika 9. Armije, strogo. pov. br.5044-3-8.1.88, o organizaciji i borbenoj gotovosti JNA. Kako su u pribavljanju i objavljivanju tog dokumenta sudjelovali još i zastavnik Ivan Boštner, novinar David Tasić i urednik Franci Zavrl, Vojni sud ih je optužio za odavanje vojne tajne. Janša je dobio godinu i šest mjeseci zatvora. Slovenci su bili ogorčeni na presudu i uslijedili su zahtjevi za odlaskom JNA iz Slovenije. Neki visoki dužnosnici KOS-a poslije su tvrdili kako je još jedna ekipa KOS-a iste godine utvrdila da je zapravo afera podmetnuta vojnom vrhu kako bi se pogoršalo raspoloženje Slovenaca prema JNA, ali je bilo kasno da se bilo što popravi. Postrojbe JNA napustile su Sloveniju godinu dana nakon suđenja Janezu Janši, 7. listopada 1991. Aleksandru Vasiljeviću nije uspjelo da spriječi nezavisnost Slovenije i Hrvatske, naoružavanje njihovih policijskih i vojnih postrojbi. Vasiljević je bio sklon da neuspjeh KOS-a pravda neodlučnošću vojnog i državnog vrha.

Kad je riječ o Hrvatskoj, Vasiljević je uz pomoć suradnika uspio napraviti snimku sastanka na kojem je Josip Boljkovac s osobama iz Hrvatske razrađivao taktiku djelovanja prema JNA. Taj je stenogram objavljen samo u Večernjim novostima. Nadalje, KOS je u operaciji "Štit" otkrio da se naoružavaju hrvatske postrojbe. Operaciju je izravno vodio Vasiljević, a glavni suradnik mu je bio kapetan JNA Vladimir Jagar, susjed hrvatskoga generala Martina Špegelja, koji je uspio kamerom montiranom u vrata ormara 19. siječnja 1991. snimiti video i audio zapis sastanka Špegelja s Boljkovcem, Đurom Dečakom i Antunom Habijancem. Sredinom siječnja Vasiljević je u dogovoru s članom predsjedništva SFRJ Borisavom Jovićem i generalom Veljkom Kadijevićem bio spreman na uhićenje svih na snimci. Umjesto uhićenja, Kadijević je pozvao Vasiljevića natrag u Beograd, gdje su članovi kolektivnog predsjedništva doznali za tajno naoružavanje. U vezi s operacijom "Štit" u saveznom ministarstvu obrane i u Predsjedništvu SFRJ donesena je odluka da se "paravojne formacije HDZ-a rasformiraju, a oružje preda JNA", što se nije dogodilo, pa je očajni KOS javnosti 25. siječnja 1991. prikazao film o Martinu Špegelju, a list Narodna armija objavio je cjelokupni dosje o naoružavanju Hrvatske. Špegelj je na godinu dana zbog svega privremeno napustio Hrvatsku, KOS ga nije uspio uhititi. Dragiša Jovanović i Boško Mihajlović, inače operativci KOS-a u Hrvatskoj, kompromitirani su i hrvatska policija ih je uhitila, a Vladimir Jagar i Aleksandar Vasiljević su umirovljeni. Nekako paralelno s raspadom KOS-ovih operacija u Hrvatskoj, pod vodstvom Aleksandra Vasiljevića u listopadu 1991. u Zemun su došla dvojica radnika Službe državne bezbednosti Radenko Radojčić i Slavko Malobabić, i stavili se izravno pod zapovijedanje pukovnika KOS-a Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Slobodana Rakočevića. Prema nalogu generala Veljka Kadijevića i Zvonka Jurjevića, tadašnjeg zapovjednika RZ i PZO JNA, oko spomenute dvojice SDB-ovaca ustrojena je ekipa za psihološko-propagandni rat protiv svih neprijatelja JNA, a ekipa je nazvana "Opera". Na njezinu čelu nalazio se Savjet za propagandnu djelatnost, a sve je operativno vodio Slobodan Rakočević, načelnik Uprave za sigurnost RZ i PZO JNA, odnosno šef KOS-a. Njihov prvi zadatak bio je proizvodnja propagandnog materijala koji je trebalo ubaciti na teritorij republika bivše SFRJ koje vode rat s JNA kako bi izazvali sumnjičenje, paniku i nepovjerenje stanovništva prema njihovu političkom vodstvu. Druga zadaća "Opere" bila je preuzimanje informativne djelatnosti u RZ i PZO, što je pretpostavljalo dovođenje određenog broja novinara amatera. Uz blokadu informativnog prostora u RZ i PZO, "Opera" se bavila i podmetanjem dezinformacija, kao i montiranjem i friziranjem informacija namijenjenih javnosti. Vrlo profesionalno odradila je prilog o razmjeni generala Milana Aksentijevića za kanadskog Hrvata Branka Kikaša u Sarajevu, i sve to pokušala prodati TV Beogradu za 10 tisuća DEM-a.

Međutim, ista ekipa ništa nije objavljivala o dezertiranju pilota i časnika i RZ i PZO, kao i ubojstvima pilota po Zemunu. Radenko Radojčić bio je ključna osoba KOS-a u ekipi "Opere" za Hrvatsku. Kao tajni agent Ljudevit sudjelovao je u planu dizanja u zrak zagrebačkog Arhiva MUP-a, zajedno sa skupinom "Labrador", zatim u pokušaju hvatanja Martina Špegelja. Radojčić je uhićen potkraj 1993. u Zagrebu, u stanci između dvaju sudskih procesa u Beogradu koji su se vodili protiv njega i drugih članova "Opere" na inicijativu novog zapovjednika RZ i PZO generala Božidara Stevanovića. Na suđenju je potvrđeno da su članovi Radojčićeve skupine, među ostalim, bili odgovorni i za miniranje židovskog groblja u Zagrebu.

Nema komentara:

Objavi komentar